Verschillende soorten debiteuren en hoe hier mee om te gaan

Verschillende soorten debiteuren en hoe hier mee om te gaan

Bijna elk bedrijf krijgt er op een bepaald moment wel mee te maken: debiteuren. Alle soorten debiteuren zijn vervelend en hebben een negatieve invloed op uw bedrijf. Toch is er nog wel het nodige verschil tussen debiteuren te ontdekken. Deze verschillende debiteuren kunnen ook het best op verschillende manieren worden aangepakt. Hier volgen een aantal soorten debiteuren waar u als bedrijf waarschijnlijk wel eens mee te maken hebt gehad of wellicht nog gaat krijgen.

De debiteur die ‘het gewoon vergeten is

Deze debiteur is misschien wel degene die het meest voorkomt. Dit is misschien maar goed ook want deze betaalt meestal snel na de eerste betaalherinnering. Deze debiteur heeft het waarschijnlijk druk met veel dingen tegelijk en heeft zijn administratie niet goed genoeg op orde om al zijn kosten goed te overzien. Het is natuurlijk ook een gemakkelijke smoes die kan worden gebruikt, maar zolang de debiteur hierna maar snel betaalt maakt dit niet zo veel uit.

De debiteur die altijd te laat is

Deze debiteur is met vrijwel alle betalingen te laat. Soms is dit in combinatie met: ‘het gewoon vergeten zijn’. Deze debiteur is erg vervelend omdat je elke keer weer tijd moet steken in het uitvoeren van betaalherinneringen etc. Het kan verstandig zijn om voor deze gevallen een externe instantie in te schakelen die aan debiteurenbeheer doet.

De debiteur waar je niks van hoort

De betalingstermijn is verlopen en u heeft al meerdere herinneringen gestuurd en proberen contact op te nemen. De debiteur negeert u echter gewoon. In dit geval is het zeer wenselijk om een incassobureau in te schakelen. Deze kan zich volledig richten op de situatie zodat u weer bezig kan met uw echte werkzaamheden. Een incassobureau beschikt over de middelen en de kennis om verder te gaan en om de kansen tot betaling van de klant aanzienlijk vergroten.

De debiteur die (agressief) weerstand biedt

Deze debiteuren zijn het lastigst en moeten met beleid worden aangepakt. Het is verstandig om hier niet lang te wachten met het inschakelen van een incassobureau. Deze debiteur heeft een grotere kans om in het incassotraject te belanden. Er is zelfs misschien wel een gerechtelijke procedure benodigd in verloop van tijd. Incassobureaus kunnen hierin zaken verrichten die voor bedrijven die hier niet in gespecialiseerd zijn praktisch niet te doen zijn.

Uitbesteden is vaak een goede optie

Natuurlijk zijn er nog meer soorten debiteuren en is er ook verschil binnen de soorten die hierboven zijn genoemd. Wel zie je dat het in de meeste gevallen verstandig is om de gerelateerde werkzaamheden aan debiteuren uit te besteden aan incassobureaus. Deze nemen een heleboel werk van u weg en kunnen dit werk zelf beter uitvoeren. Het is hiernaast ook bijna altijd goedkoper om dit uit te besteden aangezien u hierdoor door kan gaan met uw eigen werkzaamheden. U bent immers ondernemer geworden om zich bezig te houden met datgene waar u goed in bent, en leuk vind.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×