Tuinkas kopen? Tip van de expert!

Tuinkas kopen? Tip van de expert!

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten, stijlen, groottes, toebehoren, stijlen en materialen van tuinkassen. Er zijn zo veel mogelijkheden dat je soms door de planten de kas niet meer ziet! Maar hoe kies je nou de beste tuinkas? Richard van Buiten-Goed geeft een aantal tips!

Waar zet je de tuinkas neer?

Als eerst moet je jezelf afvragen waar je de tuinkas het best kunt plaatsen in de tuin. Wil je een tuinkas die je tegen een gebouw aan kunt plaatsen, of toch liever één die vrij staat in de tuin? Onze tip is om je tuinkas beschut neer te zetten, dus dicht bij je woning. Wel moet je er op letten dat de tuinkas voldoende licht krijgt. Denk voor het plaatsen van de tuinkas dus goed na of de tuinkas last zal krijgen van de schaduw van je huis.

Wat is de juiste grootte van een kas?

De ideale grootte van je kas is natuurlijk geheel afhankelijk van je eigen wensen. Onze tip is om jouw ideale tuinkas vooral niet te klein te kopen. Je ziet vaak dat mensen klein beginnen met het verbouwen van gewassen, en daarna een voorliefde ontwikkelen voor tuinieren. Het is dan niet leuk als je kas al snel te klein is. Ook moet je tuinkas niet té groot zijn, dan leveren ze namelijk minder op. Let bij het bepalen van de juiste grootte van de kas ook op je budget letten. Wat wil je maximaal uitgeven? Weet je zeker dat je jarenlang bezig gaat in je kas en dat je er plezier van zult hebben?  Dan heb je waarschijnlijk meer geld over om een grotere of betere tuinkas aan te schaffen. Houd bij de aanschaf rekening met de stevigheid, materialen en constructie en ga niet altijd zomaar voor het budget-model.

Wat is het beste materiaal?

De constructie van een tuinkas kan bestaan uit aluminium, hout of een combinatie van beide. Je kunt kiezen voor een tuinkas van glas of juist van plastic. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen en het is heel persoonlijk wat je het mooist vindt. Er volgen een aantal feitjes waar je misschien rekening mee kunt houden:

Glas is duurder dan folie, maar het zorgt voor een betere isolatie en lichtinval. Voor winter- en voorjaarsteelten is glas dus een betere optie dan folie. Voor een glazen tuinkas heb je wel een stevigere constructie nodig dan bij een tuinkas van folie. Een nadeel: glas is breekbaar. Daarom zijn er tegenwoordig veel tuinkassen gemaakt van polycarbonaat. Dit is een onbreekbaar en licht materiaal, dat beter isoleert dan glas. Echter laat polycarbonaat wel minder licht door dan glas en je ziet dat planten na een paar jaar verkleuren door de UV-straling… 

Tuinkassen vergelijken?

Het is slim om eerst een aantal tuinkassen met elkaar te vergelijken. Voel de materialen en test de stevigheid, zo kom je erachter wat jou het meest aanspreekt. Je kunt een bezoek brengen aan een showroom, bijvoorbeeld van tuinkassen-expert Buiten-Goed in Barneveld. Hier kun je vrijblijvend een kijkje nemen aan alle soorten en maten tuinkassen onder genot van een lekker kopje koffie.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×